Welkom op deze boekensite

Dit is een website voor al onze vrienden die graag lezen en leeservaringen willen delen.
Je kan deze website gewoon raadplegen maar je kan er ook aan meewerken en dat is natuurlijk de bedoeling.
Eerst moet je jezelf registreren. Eenmaal je geregistreerd bent, kan je zelf een boek en je eigen commentaar toevoegen.
Veel succes!
Kristien

De schimmelruiter

Auteur: 
Theodor Storm
aantal pagina's: 
136
Inhoud: 
Het levensverhaal van een eigenzinnige en ambitieuze dijkgraaf die een dijk wil bouwen die alle elementen van de natuur kan weerstaan. Hij wordt daarbij tegengewerkt door bijgeloof,roddel, wind en water.
Eigen mening: 
Duits realisme. Sfeervol: noordfriese dijken, waddenzee, wind, water, dorpssfeer, watersnood. Het verhaal speelt zich af in de 18de eeuw en geschreven in 19de eeuw.
Het boek is in mijn bezit: 
nee

Laat de aarde draaien

Auteur: 
Colum Mc Cann
aantal pagina's: 
411
Genre: 
roman
Inhoud: 
De inwoners van Manhattan staren in het prille ochtendlicht van een zomerdag in 1974 vol ongeloof naar de Twin Towers, waar de onverschrokken koorddanser Philippe Petit rent, danst en springt tussen de torens, honderdtien verdiepingen boven de grond. Hij pleegt daarmee de artistieke misdaad van de eeuw, niet-wetend dat decennia later de torens doelwit zouden zijn van de aanslag van de eeuw. Ver daar beneden veranderen de voorheen alledaagse levens van een groep heel verschillende mensen voorgoed. In Laat de aarde draaien komen grote literaire thema als liefde, verlies, plicht en zingeving samen in een bruisend verhaal.
Eigen mening: 
Knap geschreven roman over New York en zijn inwoners, waar ik enigszins sceptisch aan begon wegens "te Amerikaans" ( ik koos een boek van deze auteur na het lezen van de recensie in DS van Apeirogon , zijn onlangs vertaalde roman ) maar al bij de eerste bladzijde was ik dat vergeten. Ik probeer zeker meer boeken te lezen van deze auteur.
Het boek is in mijn bezit: 
nee

Lied van de tijd / Op zoek naar Doggerland

Auteur: 
Julia Blackburn
aantal pagina's: 
342
Genre: 
wetenschap
Inhoud: 
Een onderzoek naar de geschiedenis van een gigantisch laagland dat Engeland verbond met het continent en dat bekendstaat als Doggerland.
Eigen mening: 
Een ongekende wereld. Heel veel verschillende mensen komen aan bod: vissers, vuurtorenwachters, amateur-archeologen, gepensioneerde professors. Over klimaatverandering, fossiele mammoeten en voetafdrukken, veenlijken enz. Vlot en gemakkelijk te lezen. .
Het boek is in mijn bezit: 
nee

De zomer van Kim Novak

Auteur: 
Hakan Nesser
aantal pagina's: 
352
Genre: 
roman
Inhoud: 
De 14jarige Erik en zijn schoolvriend Edmond brengen hun zomervakantie door in een zomerhuis aan een zweeds meer, dagdromend over de jonge lerares Ewa die als 2 druppels water op Kim novak lijkt. Het is zorgeloos tot er een dode valt.
Eigen mening: 
Alhoewel er een dode valt is dit geen typische misdaadroman maar een heerlijk 'coming of age' verhaal van 2 jongens die een bijzondere zomer beleven. De belevingswereld van de opgroeiende jongens is mooi weergegeven, vlot geschreven, spannend, humoristisch en treurig tegelijk.
Dit boek werd me aanbevolen door: 
geleend uit de bib
Het boek is in mijn bezit: 
nee
ik heb het al teruggegeven: 
ja

Kolja

Auteur: 
Arthur Japin
aantal pagina's: 
342
Genre: 
Historische roman
Inhoud: 
Kolja, Nikolaj Konradi, is een doof kind dat door Modest, de broer van Peter Tsjaikovski, onder de hoede wordt genomen. Dankzij een strenge training slaagt Modest erin om Kolja te leren liplezen en spreken. Het verhaal begint bij de dood van Peter Tsjaikovski in Sint-Petersburg. De officiële doodsoorzaak van Tsjaikovski zou cholera geweest zijn maar er zijn vermoedens van zelfdoding die verband zou houden met de intolerantie rond homoseksualiteit in het tsaristische Rusland. In dit boek probeert Arthur Japin – uitgaande van de nu bekende voorvallen en gegevens – de aanloop naar Tsjaikovski’s dood te reconstrueren. Hij laat Kolja, de dove jongen het verhaal doen en wisselt dit af met dagboekfragmenten van zijn tutor Modest.
Eigen mening: 
Dit boek leest als een echte Russische roman. Het gaat over Tsjaikovski en zijn homoseksuele entourage, over de Russische adel in de 19de eeuw, over muziek, opera, ballet maar ook over een dove jongen die zich in deze wereld handhaaft. Als doof persoon is hij een bijzonder fenomeen: hij praat als een horende en kan perfect liplezen, hij voelt zelfs muziek aan. Dit alles dankzij de nooit aflatende inzet van Modest Tsjaikovski. Heel mooi en interessant.
Dit boek werd me aanbevolen door: 
Jan Coutteau
Het boek is in mijn bezit: 
ja
Ik wil het wel eens uitlenen: 
ja

Tussen drie plagen

Auteur: 
Jaan Kross
aantal pagina's: 
1104
Genre: 
historische roman
Inhoud: 
16de eeuw in het tegenwoordige Estland, speelbal van Rusland, Polen en Zweden. Gebaseerd op de historische figuur Russow, dominee en eerste geschiedschrijver van zijn land.
Eigen mening: 
Een kroniek van een land en van de stad Tallinn. Boordevol avonturen, historische info, couleur locale, oorlogen, pest. Het leest vlot, is levensecht. Knappe vertaling.Schitterende historische roman.

De Jakobsboeken

Auteur: 
Olga Tokarczuk909
aantal pagina's: 
909
Genre: 
historisch
Inhoud: 
Polen (1750). Jakob Frank is een zelfverklaarde messias met duizenden Joodse volgelingen. Hij bouwt een eigen religie op en slaagt erin. deels joods, deels christelijk. Hij is manipulatief en leeft op het einde in luxe en weelde. Nu heet zo iemand een sekteleider.
Eigen mening: 
Een fenomenaal boek, een magnum opus. Oostenrijk, Hongarije, Polen. Rabbijnen, bisschoppen, edellieden, keizers en koningen. Enorm rijk aan ideeën, lotgevallen , personages.
Dit boek werd me aanbevolen door: 
De Standaard.
Het boek is in mijn bezit: 
nee

De kat en de generaal

Auteur: 
Nino Haratischwilli
aantal pagina's: 
680
Genre: 
Roman
Inhoud: 
Tsjetsjenië, 1995: Noera is zeventien wanneer er een Russische legereenheid in haar dorp neerstrijkt. Het uitbreken van de Eerste Tsjetsjeense Oorlog verbrijzelt haar droom van vrijheid. Berlijn, 2016: een Russische oligarch, die "de generaal' wordt genoemd, is samen met zijn negentienjarige dochter Ada naar Duitsland verhuisd. Zij is zijn oogappel, maar ze heeft vragen over zijn rol in de Tsjetsjeense Oorlog. Hij beseft dat zijn verleden hem zal blijven achtervolgen en dat het tijd is voor de afrekening. Maar daar heeft hij wel "de kat" voor nodig, een eigenzinnige actrice die sprekend op Noera lijkt.
Eigen mening: 
Literatuur van de bovenste plank. Een roman over schuld en boete, wraak en verzoening, die de spanning tot het laatste moment vasthoudt.

Alles komt goed, altjd

Auteur: 
Kathleen Vereecken
aantal pagina's: 
172
Genre: 
kinderboek ( 10+)
Inhoud: 
Het verhaal van een meisje in de Eerste Wereldoorlog : "De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees. 'Zo mooi!' 'Hoe kan dat?' vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op mijn stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. 'Er is niet eens zon.' Er kwam geen antwoord. Ik keek achterom. Oscar stond stil met zijn handen in zijn broekzakken. Een dun sliertje sigaret plakte tegen zijn onderlip. Hij zweeg. Mijn moeder hield haar hand voor haar mond. Mijn vader fronste diep en trok Clara op schoot. 'Het is geen zon,' zei Rosa. 'Het is de oorlog.'
Eigen mening: 
Bijzonder mooi geschreven universeel verhaal over vluchtelingen om samen te lezen, voor te lezen, na te praten. Ondanks de vlotte tekst en dank zij fijnzinnige stijl toch wel indringend en soms erg aangrijpend.
Dit boek werd me aanbevolen door: 
Winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2019
Het boek is in mijn bezit: 
nee
Ik heb het geleend van: 
bibliotheek

Pagina's

Abonneren op boek RSS